Zdravá výživa
ZDRAVÁ VÝŽIVA PRO NAŠE MALÉ SPORTOVCE
Doporučená denní dávka pitného režimu je 2 až 2,5 litru tekutin (tekutinami se myslí i polévka, ovoce, zelenina a veškeré produkty, které obsahují vodu, mléko není tekutina, ale poživatina).
- Co tedy pít ? Nejlépe čistou vodu, stolní či z kohoutku. Pokud je voda z kohoutku a je možnost, tak spíš přefiltrovanou, občas možno dochutit sirupem (Bio), při větší zátěži možno použít iontový nápoj, nepít každý den.
Džusy : nejlépe čerstvě lisované nebo 100% jablko, pomeranč, hruška, ananas v žádném případě nektar nebo multivitamin. Džusy ředíme vodou v poměru 1:1. Maximálně 3 dcl džusu denně.
Čaje : ovocné a bylinkové, jakéhokoliv druhu denně max. ½ L. Pokud možno měnit druhy po 2 týdnech. Pokud sladit, tak zásadně medem nebo třtinovým cukrem - ale opatrně se sladěním.
- Co nepít : Coca cola, Fanta, Sprite, Kofola......a jiné limonády
Co nepít : limonády - obvykle obsahují zdravotně riziková umělá barviva i příchutě a chemické konzervační látky. Jinými slovy, je to roztok toho nejhoršího, co si lze v oblasti nápojů představit.
Základní problém všech limonád a slazených nápojů spočívá v mimořádně velkém obsahu jednoduchých cukrů, tímto ale nekončí! Jednoduché cukry, jako jsou disacharid sacharóza a vysokofruktózový sirup, spolu s kyselinou fosforečnou porušují metabolismus, způsobují ukládání tuků, ohrožují játra a poškozují zubní sklovinu, což je příčinou nadměrného kažení zubů.
- Potraviny vhodné pro děti
Ovoce - borůvky,maliny, jahody- největší antioxidant, jablka (kyselé), broskve, švestky,
Banány, hrušky - sladké, meloun, hroznové víno, jižní citrusové plody - nevhodné pro děti trpící nadváhou.
Sušené ovoce vhodné, ale pozor na množství, z důvodu většího množství cukru.
Zelenina - mrkev, celer, petržel, karotka,brokolice- nejlépe syrová nebo lehce dušená či spařená, jakýkoliv druh zelí, rajčata - antioxidant, paprika - nejvíce vitamínu C, zázračná zelenina cibule, česnek,křen
Jakákoliv zavařená zelenina, nevhodné - při zpracování se znehodnocují stopové prvky, minerály, vitamíny.
Maso - vhodné lehce stravitelné - kuřecí - (když pečené, tak pouze bez kůže- důvodem je hromadění antibiotik na kůži zvířete, i vývary vždy bez kůže), krůtí, králičí, občas zvěřina, ryby mořské - losos, pangais, makrela, sardinka, ryby sladkovodní - štika, pstruh z horních toků řek, občas hovězí
Nevhodné - husí, kachní, žralok, úhoř, vepřové prorostlé - slanina
Uzeniny - vhodné - dušená šunka - krůtí nebo kuřecí, uherský salám - pravý, parmská šunka a prossutto v malém množství - větší obsah soli
Pokud možno bio uzeniny(větší obsah masa v produktu, minimální množství konzervantů než u konvenčních potravin)
Nevhodné - párky, klobásy, veškeré vepřové salámy, vnitřnosti (držky, tlačenka, jaternice, prejt), jakékoliv maso smažené v trojobalu, nevhodné smažení ve fritéze!!
Těstoviny - vhodný jakýkoliv druh, ale pokud možno celozrnné 2x v týdnu
Brambory - vařené, vařené ve slupce, pečené pouze v alobalu, občas i bramb. kaše
Nevhodné: smažené brambory ve fritéze či na pánvi, vůbec né hranolky - mrtvé jídlo
Rýže - Basmati, indická,
Vhodné: jáhly, pšeničný bulgur, sojové maso
Sýry - vhodné kozí sýr, tofu, feta, tvarohové měkké sýry - cottage, Lučina
Nevhodné : uzené sýry, plísňové sýry a obalovaný sýry v trojobalu (eidam, hermelín)
Jogurty - bílý, pokud možno bio jogurty s ovocnými přísadami
Sladkosti - nevhodné, ale v malém množství možné - puding, dětské piškoty, amarantové piškoty, rýžový nákyp, palačinky s marmeládou nejlépe s čerstvým ovocem, bez šlehačky, záviny - nejlépe domácí, ale nepřeslazovat, müsli tyčinky - mohou být polité hořkou čokoládou, hořká čokoláda min. 70% s možností příchutě ovoce (né denně a né celou čokoládu), nevhodné kynuté buchty, dorty, zmrzliny, nanuky, oplatky (nekvalitní ztužený tuk)...... a další dobroty.....
- OBECNĚ NEVHODNÉ - brambůrky, tyčinky, solené arašídy, sladkosti, bonbóny (výjimku tvoří gelatinové bonbóny), kofeinové nápoje (cola), jakékoliv smažené pokrmy v trojobalu, uzené salámy a sýry, vývar z kostí- obsahuje antibiotika a jiné složky , ochucené lupínky (skořicové, čokoládové, jogurtové..), přezzralé ovoce a zelenina (nahnilá nebo nemocná), paštiky, konzervy, ....
- Vhodné potraviny, které ještě nebyly zmíněny : olivový olej na vaření, olivový olej - extra vergine za studena lisovaný - na saláty- studená kuchyně, mouka celozrnná, javorový sirup - doslazení jogurtů, palačinek, pudinků, ovocných salátů....., müsli (různé druhy), kukuřičné lupínky bez ochucení, slunečnicové a dýňové a lněné semínka, ořechy - para, mandle, lískové, vlašské - nesolené a nepražené!!, vajíčka max. 3x do týdne (bílek neomezeně), máslo pokud možno Bio (občas) né margarin.